Post your engine failure!

Fatman

Member +
I'm forever hearing of people blowing up engines and 'going forged'

What I propose is that we collect some details on all these failures and work out some common causes.

What we need for this to be a useful resource is as much detail as you can feasibly provide about your exact setup. The circumstances of the failure would also be helpful e.g were you giving it the beans at the top of 5th gear @ 150mph after an hour of thrashing or were you just crawling around the local supermarket carpark. At the very least we'll also need a detailed description of the damage caused, better yet are close up photos of the damage once it gets pulled down. For anybody in the process of rebuilding taking these photos will be much appreciated!

Engine
Turbo
Manifold
Injectors
ECU and/or FCD, RRFPR and all relevant settings

The more detail the better!

There's no shame in sharing a failure if it means potentially you can save somebody else from the same situation. I can guarantee some Rep for everybody that posts up a good account of what happened to their engines :)
 

Fatman

Member +
Thank you to whoever made this a sticky!

Unfortunately I don't have anything to add to this as I haven't had an engine fail on me yet, I'm sure there must be plenty out there with photos of the evidence :)
 

fastglanza

Member +
likewise i've never had stock internal engines fail and on varying turbo setups from big turbos,mid and ct9's (knock wood in case :)

also lets see fuel grades too..Ive been observing your enthusiasm over some weeks now to help ppl out with this forged issue etc so i must give u a big salute for undertaking this

keep it up bro!!
 

Texx

Admin
It's not so much full of detail, but something to start us off with.



http://www.toyotagtturbo.com/forums/showthread.php?t=32494&highlight=blown

Well tonight I got the M9 spline tool to get the bolts out of the head, and when I removed it I found the Gasket was I a bad way between number one and a water jacket. the gasket has bent out of shape, I have done fair few head gaskets before and not seen many this bad lol







Maybe it went like that cos it started blowing coolant out of the expansion tank in april and I just put it down to a fecked rad.

Well I didn't ever overheat, the temp never went over half way and the fan always came on, just a case of maybe 1 bar and old age as I can tell that this is it's first head gasket change, so 16 years aint bad going. lol


http://www.toyotagtturbo.com/forums/showthread.php?t=16106&highlight=bearing

Recently i rebuilt my EP82 lump with scat rods and slightly oversize wiseco pistons. After around 500 miles the engine started to knock slightly, i put this down to a big end knock. Today i removed the sump and found this on No1 conrod/cap:






The crank was reground and slightly oversized AE .25 big end bearings were fitted. All the engine was airline cleaned before being assembled, all oil ways were cleaned etc

Bearings from rods 2, 3 and 4 are fine. Its just the bearings from rod 1 (cambelt side) which are scored/damaged. Looks like debris has come through the oil feed on the crank journal to be honest.
 

GT-TD04

Supermoderator
Engine-- 4efte
Turbo --TD04l
Manifold-- Internally Gated WEPR
Injectors --Stock
ECU and/or FCD, RRFPR and all relevant settings-- EMB at 1bar of boost on a Blitz SBC

Drag racing in Bishops Court and the "i think" the boost jumped as this actually happened me a second time with the same controller,it would bog down and then shoot up the boost. I just couldnt get it to work right on my car.

 

Rory

Lifer
Engine - Standard 4efte
Turbo - WEPR hybrid CT20/CT9
Manifold - WEPR
Injectors - Stock 295cc
ECU and/or FCD, RRFPR and all relevant settings - Mines ECU, Walbro pump

Top of 3rd gear and i dropped compresion in #3 cylinder. :(
That was running a bar boost also.

Was running a bar on the CT9 and standard manifold for long enough before hand, so put it down to this really.
Decided to rebuild for the future really, track days and hills and sprints.

No pics though, wasnt in the mood at the time.
 

sanchez

Member +
Engine- 4EFTE
Turbo- CT9
Manifold- Standard
Injectors- Standard
ECU and/or FCD, RRFPR and all relevant settings- Standard

Car was boost creeping up to and sometimes past 1bar which was not good as it was set at .8 bar and with having the standard mani with restricted 3rd runner, i lost compression in cylinder 3 and my big end bearings went.
No pics as i was'nt happy lol, now forged and K26 :D
 
Last edited:

Fatman

Member +
I take it those of you who have lost compression in a particular cylinder found it was due to ringlands?

Cheers for the posts thus far guys, keep them coming!
 

sanchez

Member +
Yeah i believe so, as ring-land failure would result in oil and smoke from exhaust?
I always thought my turbo seals had gone, but when engine gave in realised it could of been rings?
 

Bazza

Member +
Engine- 4EFTE
Turbo- CT9
Manifold- Standard
Injectors- Standard
ECU and/or FCD, RRFPR and all relevant settings- Standard

was driving along at 35 mph and the bottom end just gave way and started to make a lovely clanging noise! :mad:

i was well pissed off because this V i had was the quickest i had driven even tho ot was all standard couldnt work out why untill i connected a boost gauge and realised it was running 1.6 bar on standard block and turbo! :eek:

thats wrc sales for you they had bypassed the actuator so the car was on boost when on idle! :eek:

engine lasted eight days and then they replaced it due to there doing! :rockon:
 

Aimee

Member +
Engine- 4EFTE
Turbo- CT9
Manifold- Standard
Injectors- Standard
ECU and/or FCD, RRFPR and all relevant settings- Standard

was driving along at 35 mph and the bottom end just gave way and started to make a lovely clanging noise! :mad:

i was well pissed off because this V i had was the quickest i had driven even tho ot was all standard couldnt work out why untill i connected a boost gauge and realised it was running 1.6 bar on standard block and turbo! :eek:

thats wrc sales for you they had bypassed the actuator so the car was on boost when on idle! :eek:

engine lasted eight days and then they replaced it due to there doing! :rockon:
Took them a while to admit it was there doing though! :shoot:
Was gutted wernt you! After the fight we had getting them to repair it you now decide to get a forged engine an go TD05 Turbo!! Cant wait 4 it to be done though :drive:
 

Phil

Super Moderator
ct9 hybrid @1.2bar
emanage ultimate
billet cams
mani/exhaust/etc etc

map sensor fail = downward spiral to 3 cracked pistons.

Phil
 

Jaf_ep91

Member +
engine problems drive me up the wall, ignition system went wrong, underfueling, driveshafts you name it ane its probably happened to me lol
 

Stulet-GTT

Member +
Was not on my starlet but when i had my Fiesta RS Turbo engine rebuilt they found this...



My engine was hungry..:haha:
 

HutchGlanzaV

Member +
Engine - 4efte
Turbo - hybrid ct9
Manifold - roadrunner
Injectors - stock
ECU and/or FCD, RRFPR and all relevant settings - GReddy BCC, SARD fpr, SAFC II, AVCR boost controller.

Everything mentioned was fitted when I was in Cyprus. I got the car back to the UK and thought I'd have it put on the rollers for a check up/power run. First they turned the boost down to do a fuel check, got to about 5k in 3rd (iirc) and a conrod let go and went thru the side of the block. Strange coz it wasn't running high boost or high revs. The car had been running for about 18 months with the same set up at 1bar.
 

Jedi_mind_tricks

Fresh Recruit
had the great delight off havin to do the head gasket and re-place all the inlet and exhaust valves as they were pretty mch bent beyond belief on ma ep82 as sum proper twat made a complete james off it :shoot: eventually will have to do the turbo aswell to get rid off the stupid putty crap off the faces
 
Last edited:
Top